Telefon  668 198 752

Mail rafał@wolica40a.pl

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jak obierać pomidory ze skórki?

Pomidory znane są we wszystkich kuchniach świata. Ich ciekawy, słodkawy smak sprawia, że pasują do wielu potraw. Stosuje się je jako surowe, najczęściej do sałatek i kanapek lub jako ugotowane. Wtedy zazwyczaj obiera się je ze skórki, by uzyskać, gładką masę z samego miąższu. Czasami wyjmuje się także pestki. Niektóre osoby po prostu nie lubią skórek, dlatego obierają z nich owoce pomidora. Wbrew pozorom nie jest to takie proste, choć istnieje pewien sprawdzony sposób...

Jeśli masz za sobą, pierwsze nieudane próby obrania pomidora ze skórki, z pewnością wiesz, jak mocno potrafi ona przylegać do miąższu. Oczywiście zależy to również od odmiany pomidora. Niektóre z nich mają bardzo cienkie, delikatne skórki, które łatwiej odchodzą od reszty owocu. Innych po prostu nie da się oddzielić od miąższu, nie uszkadzając owocu. Chcąc na siłę go obrać, zdejmuje się skórkę z kawałkami cennego miąższu, niszcząc kształt pomidora. W ten sposób marnuje się sporo owoców.

Sprytny sposób na obranie pomidora

Najlepszą metodą na zdjęcie skórki z pomidora jest zrobienie na nim kilku delikatnych nacięć (zazwyczaj od góry na krzyż) i włożenie go do garnka z gorącą wodą na kilka lub kilkanaście sekund. Drobnych pomidorków lepiej nie zostawiać w środku długo, bo mogą popękać i stracić sporo soku. Pamiętaj też, że wysoka temperatura niszczy witaminy zawarte w warzywach. Następnie należy wyjąć pomidory i włożyć na chwilę do zimnej wody, by zatrzymać proces parzenia. Po takim zabiegu wystarczy lekko pociągnąć za skórkę w miejscu nacięcia. Powinna łatwo odchodzić.

Do czego używa się pomidorów bez skórki?

Pomidory obrane stosuje się do sosów, zup, wielu innych potraw z gotowanych warzyw. Jeśli drażni cię skórka w leczo lub sałatkach warzywnych, możesz używać pomidorów bez skórki. Aby uzyskać przecier pomidorowy, który można użyć na przykład do zupy, sosu pomidorowego czy zrobienia domowego keczupu, należy pomidory zagotować przez kilka minut i przetrzeć przez sito. Skórka i pestki łatwo wtedy odejdą, zostając na sicie.